Uutinen 21.11.2024 klo 8.40
Uudelleenkäyttö, tekonurmien kierrätys ja yritysten kestävyyshaasteet olivat pääteemoina vuosiseminaarissa, joka kokosi yhteen asiantuntijat, yritykset ja päättäjät pohtimaan muovien kiertotalouden ratkaisuja. Suomen ympäristökeskuksen järjestämä PlastLIFE-seminaari tarjosi konkreettisia esimerkkejä ja uusia työkaluja kestävämpien muovien kiertotalouden toimintamallien edistämiseksi Suomessa.
Uudelleenkäyttö etusijalle – häämöttääkö kertakäyttökulttuurin loppu?
Olli Sahimaa Swecolta valotti uudelleenkäytön tilannetta Pohjoismaissa. © Johanna Kaunisto, Syke
Seminaarissa korostettiin uudelleenkäytön merkitystä yhtenä keinona vähentää muovijätettä, luonnonvarojen kulutusta sekä ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä päästöjä. Syke esitteli kymmenien asiantuntijoiden kanssa käydyissä murrosareenakeskusteluissa esiin nostettuja konkreettisia suosituksia, joiden tavoitteena on tehdä uudelleenkäytöstä normi arjessa ja liiketoiminnassa. Painopiste on uudelleenkäytettävissä pakkauksissa ja muovituotteissa, joiden uudelleenkäyttöratkaisuja tukevat myös EU:n asettamat tavoitteet tuleville vuosille.
Tekonurmikentistä vihreämpiä – uusia ratkaisuja tekonurmien kierrätykseen
Erik Nyroos, Helsingin kaupunki. © Johanna Kaunisto, Syke
Tekonurmikenttien vaikea kierrätettävyys ja mikromuovipäästöt nousivat seminaarissa esiin merkittävänä haasteena. Helsingin kaupunki kehittää PlastLIFE-projektissa ratkaisuja käytöstä poistettujen kenttien jatkokäsittelyn järjestämiseen hyödyntämällä dynaamista hankintajärjestelmää, testaamalla maissintähkärouhetta täyteaineena ja kokeilemalla täyteaineetonta nurmipintaa. Suomen ympäristökeskus tutkii tekonurmien muovin lisäaineita ja niiden vaikutuksia kierrätykseen. LUT yliopisto puolestaan tarkastelee erilaisten kierrätysvaihtoehtojen elinkaarisia ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on vähentää mikromuovipäästöjä, haitallisten aineiden kierrättämistä materiaalien mukana ja löytää kestäviä ratkaisuja liikuntapaikkarakentamiseen.
Yrityksille uusi työkalu kiertotalouteen – ekosysteemeillä apu kestävyysongelmiin
Aalto-yliopiston kehittämä ekosysteemityökalu ohjaa yrityksiä hyödyntämään kumppanuuksia ja löytämään uusia keinoja esim. maatalousmuovien kierrätykseen, ja muihin kiertotaloutta edistäviin ratkaisuihin. Työkalu auttaa tunnistamaan kestävään kiertotalouteen liittyviä toimenpiteitä, joille voi syntyä kannustimia yhteistyökumppaneiden, kuten tukkujen, kautta. Myös pienemmät yritykset voivat löytää sen avulla keinoja kestävien tuotantoprosessien toteuttamiseen yhteistyön avulla.
Katse kohti kestävämpää muovitaloutta
Seminaarin osallistujat kiittelivät erityisesti konkreettisia ratkaisuja ja asiantuntevaa keskustelua. "PlastLIFE-projekti avaa ovia muovien kiertotalouden tulevaisuudelle", totesi Sykestä projektipäällikkö Helena Dahlbo, joka piti tärkeänä jatkaa vuoropuhelua ja kehitystyötä eri toimijoiden välillä. PlastLIFE-projektin työ jatkuu monilla eri osa-alueilla, ja Sykessä uskotaan, että yhteistyö ja innovatiiviset ratkaisut ovat avain kestävään muovien kiertotalouteen.
Vuosittainen PlastLIFE-projektin seminaari kokosi yhteen asiantuntijat, yritykset ja päättäjät niin paikan päälle kuin striimin äärelle. © Johanna Kaunisto, Syke
EU:n LIFE-ohjelmasta osarahoittama ja Syken koordinoima PlastLIFE on 17 toimijan valtakunnallinen yhteishanke, joka edistää Muovitiekartan tavoitteita muovien turhan kulutuksen vähentämiseen ja välttämiseen, muovien kierrättämiseen ja valmistuksen fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseen seitsemän vuoden ajan.
Tilaisuuden tallenne
Tilaisuuden esitykset
Session 1: Artificial turfs
-
75 Fields, 3 Solutions: How to tackle circularity challenges of artificial turfs, Erik Nyroos, City of Helsinki (pdf)
- Environmental impact assesment of artificial turf at its end of life, Amirsohrab Falsafi, LUT University (presentation not available for public consumption, you can inquire use from LUT)
-
Finnish Environment Institute's work on artificial turfs, Päivi Fjäder and Salla Selonen, Finnish Environment Institute (pdf)
-
Commentary, Ilkka Räsänen, City of Lappeenranta (pdf)
Session 2: Lengthening the lifetime of products and reducing waste
Session 3: Product and business development
Tutustu lisää:
Lisätietoja
Suunnittelija Waltteri Heikkilä, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, +358 295 251 021
Erikoistutkija Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, +358 295 251 095