Loikka -palvelu kerää yhteen hyviä ilmasto- ja kiertotalouskäytäntöjä

Uutinen 28.8.2019 klo 12.32

site-logo_fiKesän aikana energia- ja materiaaliloikka – palveluun on kerätty uusia mielenkiintoisia kiertotalousesimerkkejä.  Uusimmat loikat pureutuvat suomalaiseen kiertotaloustoimintaan niin ruokahävikin, jakamistalouden kuin materiaalien uusiokäytön näkökulmasta.

 

Mikä on Energia- ja materiaaliloikka?

Suomen ympäristökeskus SYKEn tarjoama ja ylläpitämä Energia- ja materiaaliloikka on alusta hyvien ilmasto- ja kiertotalouskäytäntöjen – eli loikkien – jakamiseen. Se on avoin, puolueeton ja hankkeista riippumaton palvelu kaikille toimijoille: kunnille, järjestöille, asukkaille, yrityksille, seurakunnille tai tutkimushankkeille.

Palvelun tarkoituksena on koota hyvät käytännöt yhteen palveluun siten, että eri toimijoiden ei tarvitsisi käyttää resursseja omien erillispalveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon. Toimijat voivat lisätä loikkiensa yhteyteen omat logonsa, ja kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus näyttää haluamansa sisällöt myös omissa verkkopalveluissaan sekä jakaa sisältöjään sosiaalisen median kanavissa.

Mitä hyötyä palvelusta on?

Palveluun lisätyt loikat voivat saavuttaa laajan yleisön SYKEn kunta- ja yhteistyökumppaniverkostojen kautta. SYKE on aktiivinen mm. medioiden, ministeriöiden, Hinku-, Fisu- ja Circwaste -verkostojen sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkijayhteisöjen suuntaan. Tavoitteenamme on rakentaa hiilineutraalia kiertotaloutta yhdessä.

Parhaimmillaan palvelun kautta jaettu hyvä käytäntö monistuu ja vaikeuksista välitetty tieto auttaa muita ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia. Yrityksille palvelu on oiva mahdollisuus jakaa tietoa omista referenssikohteistaan.

Uusimmat loikat

2ndChance –hävikkismoothiekärry

Ruokahävikki on aihe, joka kiinnostaa ja haastaa niin kuluttajia kuin elintarvikealan toimijoitakin. Suuren kokoluokan toimijana, Valiolta löytyi resurssit lähteä kokeilemaan jotain täysin uutta tarkkaan säädöstellyllä elintarvikealalla. Syntyi idea hävikkismoothiekärrystä: tapahtumapäivän ilahduttajasta, joka antaa ruokahävikille uuden hauskemman elämän!

Yhteinen pöytä

Vantaalainen Yhteinen pöytä kehittää verkostomaista ja yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa, jonka keskiössä on kaupoissa syntyvä hävikki. Yhteisen pöydän ruoka-apuverkostoon kuuluu 35 lahjoittajaa ja 65 ruoka-aputoimijaa. Lahjoittajilta saatavaa hävikkiä kulkee Hävikkiterminaalin kautta noin puoli miljoonaa kiloa vuodessa.

    RESELL –kierrätyssovellus

    RESELL -kierrätyssovellus yhdistää toisiinsa suurikokoisesta jätteestä eroon haluavat kuluttajat ja viralliset kierrätysyritykset. Sovelluksen avulla kuluttajan romut löytävät tiensä virallisiin keräyskanaviin kätevästi ja kierrätysyritysten materiaalivirrat saavat lisää volyymiä. Visiona on yksi palvelu, joka tuo kuluttajien tietoisuuteen kaikki Suomen kierrätyspalvelut!

    Halla Halla –uima-asut

    Voiko vaatetuotantoa tehdä ekologisesti? Tämän kysymyksen innoittamana suunnittelijakaksikko ryhtyi valmistamaan uima-asuja merten muoviroskista. Suomalainen Halla Halla -merkki haluaa kehittää toimintaansa mahdollisimman kestäväksi.

    Vaatelainaamo Vaatepuu

    Vaatepuun missio on edistää jakamistaloutta ja kannustaa ihmisiä pohtimaan suhtautumistaan pikamuotiin. Vaatelainaamoketjun kautta jäsenet voivat lainata itselleen laadukkaita vaatteita niin arkeen kuin juhlaankin.

    Kuinoma –lainauspalvelu

    Lainauspalvelu Kuinoma on jakamistalouden pioneereja yli kymmenen vuoden kokemuksella. Palvelun perustaja Markku Jussila huomasi Suomesta puuttuvan yksityisten laadukkaiden tavaroiden ja laadukkaiden erikoisharrastevälineiden vuokraamisen.


    • Tulosta sivu