Edelläkävijäkunnat aktiivisia kiertotalouden polulla

Uutinen 7.11.2019 klo 15.51
 
 
Kengät polulla
© Pixabay 

Suomen ympäristökeskus valitsi vuonna 2017 kymmenen kiertotalouden edelläkävijäkuntaa: Ii, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Turku ja Vantaa. Tavoitteena on ollut viedä materiaalitehokkuutta ja kierrätystä konkreettisesti ja kunnianhimoisesti kunnissa eteenpäin. Kunnat valittiin parinkymmenen hakijan joukosta tarkoin kriteerein.

Kunnat kokoontuivat lokakuussa Helsingin Viikkiin jakamaan kuulumisia ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Esimerkit kuntien konkreettisista toimista kiertotalouden edistämiseksi olivat toinen toistaan kiinnostavampia.

Uudelleenhyödynnettäviä rakennuksia ja materiaalijalanjälkiä

Vantaan kaupunki on mukana juuri käynnistyneessä, kansainvälisessä EU:n Horisontti-ohjelman rahoittamassa CIRCUIT-hankkeessa, jossa etsitään keinoja ottaa rakentamisen kiertotalousratkaisuja käyttöön kaupunkisuunnittelussa.

”Hankkeessa on kolme työpakettia: urbaani kaivostoiminta, rakennusten elinkaaren pidentäminen sekä uudisrakennusten suunnittelu purettaviksi ja uudelleenhyödynnettäviksi”, kertoi projektikoordinaattori Kimmo Nekkula Vantaalta.

Kuopiossa on käynnistynyt Viksu kuopiolainen -kokeilu, jossa 31 kotitaloutta kokeilevat ympäristöystävällistä arkea kuukauden ajan. Kotitalouksille lasketaan materiaali- ja hiilijalanjälki. Kokeilu on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu Suomesta kahdeksan kaupunkia.

Riihimäen kaupunki on muun muassa tuonut kiertotalouden mukaan opetukseen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Joka kouluun on valittu vastuuopettajat, jotka poimivat opetussuunnitelmasta kiertotalouteen liittyviä aiheita.

Porvoossa on aloitetaan vuonna 2020 Kulloon yritysalueen rakentaminen. Alueen rakentamisessa 60 % maa-aineksista pystytään kierrättämään. Esimerkiksi kalliokiviainekset murskataan katualueiden rakenteisiin. Alueen yritysten kanssa tehdään myös yhteistyötä maa-ainesten hyödyntämiseksi.

Lappeenrannassa ollaan lisäämässä muovipakkausten erilliskeräystä. Vuoden 2019 loppuun mennessä keräys tulee yli 30 huoneiston kiinteistöihin ja vuoden 2021 loppuun mennessä yli 20 huoneiston kiinteistöihin. Lisäksi Etelä-Karjalassa on noin 20 ylimääräistä keräyspistettä tukemassa Ringin keräystä.

Näkyvyyttä, palkintoja ja kansainvälisyyttä

 

Kuntien edustajat kertoivat edelläkävijyyden tuovan huomiota ja palkintoja. Jyväskylä valittiin syyskuussa vuoden kiertotalouskunnaksi. Lahti puolestaan on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021. Vuoden teemoina tulevat olemaan hiilineutraali elämä, osallisuus, kiertotalous, luonto ja vesi.

”Olemme perustamassa säätiötä hoitamaan tämän tärkeän vuoden tekemistä, tapahtumia ja julkisuutta. Tämä on koko Suomelle mahdollisuus viedä ympäristöosaamista maailmalle”, kertoi ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi Lahdesta.

Energia-asiantuntija Kari Manninen Iistä puolestaan kertoi, että BBC:n työryhmä on tulossa kuvaamaan viikoksi dokumenttiohjelmaa Iihin. Ii on aiemminkin herättänyt kansainvälistä kiinnostusta ilmastotyöllään.

Rovaniemellä järjestetään maaliskuussa Arctic Design Week, johon kaupunki osallistuu muun muassa kiertotaloutta liippaavin teemoin. Koko tapahtuman pääteemana on ”recreate” eli uudelleenluominen. Tapahtumassa esitellään kestävää ja vastuullista muotoilua.

Turun kaupunki on ollut pitkään mukana ICLEI:ssä ja nyt myös Green Circular Coalition -verkostossa (GCCC). Marraskuussa ryhmä japanilaisia on tulossa Turkuun tutustumaan kiertotalouskohteisiin ja kaupungin ympäristötyöhön. Vastaavasti turkulaiset pääsevät Japaniin ekskursiolle.


  • Tulosta sivu