Uutinen 23.11.2020 klo 9.25
© Japa Ry
Ympäristöystävällisen elämäntavan oppeja jaettiin nuorten tuottamassa somesarjassa ja kaupungin kestävyyttä edistävät palvelut koottiin yhteen verkkosivustolle. Jyväskylässä asukkaiden omat ideat jalostuvat aidoksi kiertotaloustoiminnaksi.
Jyväskylän kaupungin Circwaste – käyttäjälähtöiset kokeilut-osahankkeessa on meneillään kiertotaloutta ja kestävää elämäntapaa edistävien kokeilujen toinen toteuttamisjakso. Syksyllä 2019 järjestetystä avoimesta ideakilpailusta saatiin alueen asukkailta ja yrityksiltä ideoita, joista valikoitui kuusi jalostettavaksi kokeiluvaiheeseen.
Kokeilemalla osallistutaan ja opitaan
Tällä kokeilujaksolla Jyväskylässä kokeillaan muun muassa tapoja helpottaa lajittelua taloyhtiöissä, testataan yhteiskäyttöautoja opiskelija-asuntoloissa, selvitetään keinoja kierrättää kylpylän kiertovettä uusiokäyttöön ja kannustetaan kaupungin asukkaita konkreettisin vinkein testaamaan, miten omasta arjesta saisi kestävämpää.
Kokeilujen kautta voidaan ketterästi testata uudenlaisia toimintatapoja ja niiden toimivuutta. Niillä voidaan haastaa rutinoituneita, ’business as usual’-toimintatapoja ja suunnata ajattelua kohti kiertotaloutta ja kestävää elämäntapaa. Jyväskylän osahankkeessa päästään suoraan asukkaiden tai yritysten tarpeiden äärelle osallistamalla heitä kokeiluideointiin ideakilpailun kautta ja myöhemmin myös ideoiden toteuttamisen kautta. Kokeilussa käyttäjät ovat testaajia mutta myös oppijoita – osallistumalla tekemiseen opitaan uutta ja samalla tietoisuus kiertotaloutta tai kestävää elämäntapaa edistävistä malleista kasvaa.
Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä -kokeilu kokosi kestävän elämäntavan vinkit yhteen
© Japa Ry
Somesarjana toteutettu Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä -kokeilu tarjosi asukkaille vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä. Sarja jaoteltiin kotitalouksissa syntyvän hiilijalanjäljen mukaisesti liikkumiseen, asumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Sarjassa käsiteltiin kutakin teemaa aina viikon ajan ja nostettiin esiin aiheeseen liittyviä jyväskyläläisiä palveluita. Sarja pyöri JAPAn Facebookissa ja Instagramissa arkipäivisin 12.10.-6.11. välisenä aikana.
Sarjassa julkaistut postaukset olivat pääosin JAPAn kesänuorten käsialaa. ”Meillä oli elokuussa, ennen koulujen alkua, neljä 15-17 -vuotiasta nuorta kaksi viikkoa kesätöissä. Heidän tehtävänään oli suunnitella ja toteuttaa somepostausten sisällöt. Kokeilun aikana postauksia täydennettiin tarpeen mukaan teemaan liittyvillä nostoilla”, kertoo JAPA ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen.
Kokeilun alussa somessa julkaistiin Kaipaatko KEKEä elämääsi? -kysely, jonka avulla kartoitettiin, millaisiin kestävään elämäntapaan liittyviin asioihin asukkaat kaipasivat apua tai vinkkejä. Näihin asukkaiden esittämiin kysymyksiin vastattiin joko viikkopostauksissa tai omasssa Japattajat vastaavat -osiossa. Somesarjan päätti Tuliko KEKEstä osa elämääsi? -kysely, jolla kartoitettiin kokeilun vaikuttavuutta.
Alkukyselyn perusteella eniten kaivattiin vinkkejä kestävään ruokaan: kasvisruokareseptejä ja tietoa lähiruuasta. Somesarjassa annettiinkin runsaasti vinkkejä esimerkiksi lähi-, satokausi- ja hävikkiruuasta sekä palstaviljelystä. Lisäksi vinkattiin erilaisista vegaani- ja kasvisruokaresepteistä.
Myös loppukyselyn perusteella ruoka nousi kokeilun kiinnostavimmaksi teemaksi, seuraavaksi eniten kiinnostivat kestävän asumisen ja kuluttamisen teemat. Kyselyyn vastanneista suurin osa arveli, että yksi tai useampi vinkki siirtyi osaksi omaa arkea.
Nettisivusto oppaaksi asukkaille
Somesarjan lisäksi kokeilussa toteutettiin kestävän elämäntavan teemoja käsittelevä nettisivusto Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä. Sivustolle on koottu vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä ja se toimii oppaana aiheesta kiinnostuneille. Sivustoa täydennetään tarpeen mukaan.
”Halusimme koota jyväskyläläiset kestävään elämäntapaan liittyvät palvelut ja toimijat samaan oppaaseen. Halusimme myös näyttää, kuinka paljon mahdollisuuksia arjen ilmastoratkaisujen tekemiseen Jyväskylässä on tarjolla. Meille voi myös vinkata, mikäli huomaa jonkin palvelun puuttuvan sivuilta”, Sarkkinen sanoo.
Sivuille on nostettu esimerkiksi erilaisia korjauspalveluita aina polkupyöristä ja sähkölaitteista suutareihin ja ompelimoihin. Mielenkiintoinen palvelu on myös Jyväskylän kaupungin kansalaisopiston käsityöneuvonta, jossa asukas voi itse korjata rikkoutuneen vaatteen edullisesti. Käytössä on muun muassa ompelukoneita sekä saumureita ja ammattitaitoinen henkilökunta neuvoo tarvittaessa vaikka kädestä pitäen.
Lisäksi sivuille on nostettu paikallisia kirpputoreja, lähiruoan tuottajia, hävikkiruokapalveluja, lähiluontokohteita sekä Lastipyörälainaamo, biokaasun tankkausasemat ja paljon muuta.
Kirjoittajat: ympäristöasiantuntija Outi Manninen, Jyväskylän kaupunki ja koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry