R niinkuin uudelleenkäyttö

Uutinen 4.11.2024 klo 11.10
Muovisia uudelleenkäytettäviä kuljetuslaatikoita pinottuna
Muovisia kuljetuslaatikoita. © Adobe Stock.

Yksi kiertotalouden R-strategioista on uudelleenkäyttö (eng. Reuse). Tämän kiertotalousstrategian avulla voidaan vähentää luonnonvarojen käyttöä, hillitä ilmastonmuutosta ja saavuttaa taloudellisia hyötyjä. Uudelleenkäyttö voi tarkoittaa uusien palvelutoimintojen muodostumista yhteiskuntaamme, esimerkiksi pesulatoimintaan tai varastoinnin ja logistiikan järjestämiseen.  

Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan, että tuotetta, tai sen osaa, käytetään uudelleen samassa käyttötarkoituksessa kuin mihin se on alun perin suunniteltu ja valmistettu. Uudelleenkäytön valmistelussa tuotetta voidaan esimerkiksi puhdistaa ja huoltaa. Yleensä uudelleenkäyttöön liittyy jollakin tavalla omistajuuden muutos ja tuossa muutoskohdassa voi olla tarpeen tehdä uudelleenkäytön valmistelua. Joissakin tapauksissa uudelleenkäytön valmistelu vaatii ammattiosaamista, kuten esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteita huollettaessa. 

Muovien uudelleenkäyttö kaavio
Kaavio muovien uudelleenkäytöstä. © Suomen ympäristökeskus.

Viime keväänä ja kesänä Syke järjesti murrosareenatyöpajojen sarjan muovisten pakkausten, kuljetuspakkausten ja muovituotteiden uudelleenkäytön tulevaisuuden poluista. Aiheen pariin sukelsi joukko eri alojen asiantuntijoita, ja he kehittivät yhdessä tavoitteita uudelleenkäytölle sekä keinoja saavuttaa nuo tavoitteet. Matkan varrella tunnistettiin mahdollisia esteitä ja ajureita. Murrosareenatyöpajojen tuloksia esiteltiin Muovifoorumissa 23.10.2024 ja samana päivänä julkaistiin myös PlastLIFE-hankkeen uudelleenkäytön toimintasuositukset ja uudelleenkäyttöä taustoittava raportti. Tulossa on vielä myöhemmin tänä vuonna laajempi katsaus murrosareenatyöpajoihin, käytyihin keskusteluihin ja johtopäätöksiin. 

Uudelleenkäytön valtavirtaistuminen vaatii vielä paljon työtä, mutta ensimmäiset askeleet voimme ottaa jo tänään. Tarvitaan asennemuutosta monella tasolla, että me kansalaiset tuntisimme olomme kotoisaksi ja hyväksymme uudelleenkäytön vaihtoehtoja osaksi kulutustottumuksiamme. Samoin asennemuutosta tarvitaan, että yritykset lähtevät selvittämään ja kokeilemaan uudelleenkäyttöä esimerkiksi pakkaamisessa. Uudelle polulle astuminen lähtee kuitenkin aina ensimmäisellä askeleella. Se pitää vain uskaltaa ottaa!  

Lisätietoja

erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus, PlastLIFE-projekti, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkit

Salmenperä H., Kauppi S., Karppinen T. K. M. & Pitkänen K.: Uudelleenkäyttö etusijalle. Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeen toimintasuosituksia -julkaisu. (helda.fi)

Taustamateriaali: Uudelleenkäyttö Suomessa –Murrosareenalla uusia polkuja muovien kestävyyteen. Taustamateriaali PlastLIFE-murrosareenaan kevät 2024. Syke-hankkeiden julkaisuja. (helda.fi)


  • Tulosta sivu