Laadukkailla tuotteilla on myös jälleenmyyntiarvoa. © Adobe Stock
Uudelleenkäytön avulla voidaan vähentää muovien ylikulutusta ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia. Uudelleenkäyttömallien valtavirtaistaminen vaatii merkittäviä lainsäädännöllisiä ja asenteellisia muutoksia. Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman tutkimushankkeen suositukset keskittyvät erityisesti muovisten kertakäyttöpakkausten vähentämiseen ja muovituotteiden uudelleenkäytön lisäämiseen.
Tuotteiden ja pakkausten uudelleenkäyttö on kiertotalouden toimintamalli, jossa tuotteita tai niiden osia käytetään uudelleen samaan tarkoitukseen mihin ne on valmistettu. Se on eri asia kuin kierrätys, jossa käytöstä poistettu tuote on jätettä, joka käsitellään ja siitä eroteltavissa olevat raaka-aineet käytetään uusien tuotteiden valmistamiseen. Muovituotteiden ja -pakkausten uudelleenkäyttö voi vähentää luonnonvarojen kulutusta, jätettä ja päästöjä merkittävästi.
Toimintasuositukset
Monitieteistä yhteistyötä ja laajaa vuoropuhelua vaaditaan
Muovien uudelleenkäytön yleistyminen vaatii merkittäviä muutoksia yhteiskunnassa. Kestävien ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan monitieteistä ja toimialat ylittävää yhteistyötä. Uudelleenkäytön ympäristöllisten, taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten ymmärtämiseksi on välttämätöntä käydä laajaa vuoropuhelua keskeisten toimijoiden välillä. Keskustelu voi auttaa ratkaisemaan eturistiriitoja ja ohjaamaan uudelleenkäytön kehitystyötä.
Teollisen mittakaavan kokeiluja ja sääntelyä tarvitaan
Tehokkaat palautusjärjestelmät ja teollisen mittaluokan toiminta ovat keskeisiä uudelleenkäytön onnistumiselle. Uusien innovaatioiden lisäksi on tärkeää hyödyntää jo olemassa olevia ratkaisuja. Kokeiluja tarvitaan tuottajien, kaupan, logistiikan ja jätehuollon yhteistyönä. Uudelleenkäytön vahvistaminen edellyttää myös vahvaa lainsäädännöllistä ohjausta, kuten verokannusteita, sääntelyä ja tavoitteiden asettamista.
Kotitalouksien rooli uudelleenkäytössä ratkaiseva
Kotitalouksien osallistuminen uudelleenkäyttöön on ratkaisevaa. Uudelleenkäytön houkuttelevuutta voidaan lisätä tarjoamalla kannusteita, palveluita sekä lisäämällä viestintää ja kasvatusta. Käytetyistä tuotteista on tehtävä taloudellisesti kannattavia, helposti saavutettavia ja kiinnostavampia vaihtoehtoja kuin uudet kertakäyttöiset tuotteet.
Tutustu tarkemmin toimintasuosituksiin
Salmenperä H., Kauppi S., Karppinen T. K. M. & Pitkänen K.: Uudelleenkäyttö etusijalle. Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeen toimintasuosituksia -julkaisu. (helda.fi)
Taustamateriaali: Uudelleenkäyttö Suomessa –Murrosareenalla uusia polkuja muovien kestävyyteen. Taustamateriaali PlastLIFE-murrosareenaan kevät 2024. Syke-hankkeiden julkaisuja. (helda.fi)
PlastLIFE-hankkeen kotisivu (kiertotalousratkaisuja.fi)
Toimintasuositukset ja loppuvuonna julkaistava raportti perustuvat Suomen ympäristökeskuksen ja Aalto-yliopiston yhteistyönä järjestettyyn muovin uudelleenkäyttöön johtavien muutospolkujen murrosareenatyöhön ja sen tuloksiin. Muovien uudelleenkäytön murrosareena on osa Syken koordinoimaa muovien kestävään kiertotalouteen tähtäävää, kansallista Muovitiekartta-ohjelmaa toimeenpanevaa PlastLIFE-projektia. Vuoteen 2029 jatkuva PlastLIFE saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta.