Haitalliset aineet voivat olla ongelma kiertotalouteen siirtymisessä. Ongelmia ovat haitallisten aineiden kumuloituminen, esiintyminen tuotteissa, joihin niitä ei ole suunniteltu ja materiaalin jatkohyödyntämisen estyminen. Lisäksi monet haitalliset aineet voivat aiheuttaa moninaisia terveyshaittoja.
Haitallisten aineiden päästöt muodostuvat hajakuormituksena muun muassa tuotteista ja materiaaleista, joita käytämme päivittäin. Haitallisten aineiden määrää tuotteissa kannattaakin vähentää, joten ne kannattaa huomioida kuntien hankinnoissa.
Webinaari- ja podcastsarja haitallisista aineista kiertotaloudessa
Webinaarisarja auttaa kuntien toimijoita ymmärtämään, miten julkisten hankintojen avulla voidaan vähentää haitallisten aineiden päätymistä ympäristöön. Lisäksi sarjassa kerrotaan, miten haitallisia aineita rajoittamalla tai kieltämällä voidaan edistää resurssitehokkuutta tuotteissa ja palveluissa.
Webinaarisarjassa kuvataan työkaluja kuten markkinavuoropuhelu, valmiit kemikaalikriteerit, aineiden priorisointi sekä ympäristömerkit, joiden avulla voidaan huomioida haitalliset aineet tuotteita ja palveluja hankittaessa. Lisäksi sarja esittelee inspiroivia esimerkkejä siitä, kuinka käytännössä kunnat tukevat kemikaaliviisautta ja kiertotaloutta erilaisissa hankinnoissa.
Sarjan kuusi osaa on julkaistu kevään ja syksyn aikana 2019.
-
Osa 1. Johdatus haitallisiin aineisiin resurssitehokkaissa hankinnoissa 24.1.2019 Webinaarissa perustellaan, miksi kuntien olisi huomioitava haitalliset aineet hankinnoissaan ja annetaan ideoita strategian kehittämistä varten. Webinaari on tarkoitettu kunnan strategioiden kehittäjille, tilaajille sekä hankkijoille. Webinaarin esitykset:
-
Osa 2. Markkinavuoropuhelu ja sen hyödyt hankinnoissa 28.2.2019.
Podcast esittelee markkinavuoropuhelun tuottamia hyötyjä. Osassa haastatellaan Inkeri Kontiolaa, joka kertoo Hyvinkään Joutsenmerkityn päiväkodin hankintaa tukeneesta markkinavuoropuheluprosessista. Joutsenmerkitty rakentaminen on yksi tapa, jolla rakentamisen haitallisiin aineisiin pystytään puuttumaan ja niiden määrää rakennusmateriaaleissa vähentämään.
-
Osa 3. Valmiit hankintakriteerit ja niiden käyttö kiertotalouden ja kemikaaliviisaiden hankintojen tukena 3.3.2019
Podcastissa haastatellaan Motivan kiertotalouden ja julkisten hankintojen johtajaa Isa-Maria Bergmania valmiista hankintakriteereistä hankkijan työkaluna. Osassa käydään läpi Motivan, Euroopan Unionin sekä Ruotsin kansallisen hankintaviranomaisen valmiita kriteereitä ja arvioidaan niiden soveltuvuutta Suomessa tehtyihin kilpailutuksiin. Podcastissa keskustellaan myös siitä, kuinka valmiit hankintakriteerit huomioivan kiertotalouden ja kemikaaliviisaiden hankintojen tavoitteita.
-
Osa 4. Ympäristömerkkien käyttö kiertotalouden ja kemikaaliviisaiden hankintojen tukena
16.5.2019 Podcastissa haastatellaan Pohjoismaista tuoteryhmävastaavaa Terhi Uusitaloa Ympäristömerkintä Suomesta. Osassa keskustellaan siitä, miten esimerkiksi Joutsenmerkin kriteerejä kehitetään ja miksi ympäristömerkkejä kannattaa käyttää hankinnoissa. Lisäksi podcastissä esitetään kuinka ympäristömerkki voidaan hankintaan sisällyttää.
-
Osa 5. Malmön kaupungin kierrätettyjen kalusteiden hankinta – käytännön esimerkki kiertotaloutta ja kemikaaliviisautta tukevasta hankinnasta 11.6.2019
Podcastissa haastatellaan Malmön kaupungin hankkijaa Victoria Boysenia. Malmön kaupungissa on päiväkodeille luotu oma kemikaaliohjelma ja Malmön onkin päiväkotihankinnoissaan ottanut huomioon kemikaalit ja vaatinut yrityksiltä kemikaaliviisaita tuotteita. Lisää tietoa ympäristömerkin käytöstä julkisissa hankinnoissa saat Opas ympäristömerkin käyttämiseen julkisissa hankinnoissa –julkaisusta sekä Ympäristömerkkien käyttö julkisissa hankinnoissa –webinaaritallenteesta
-
Osa 6. Tässä osassa haastatellaan Tukholman kaupungin asiantuntijaa Anne Lagerqvistia.
9.9.2019
Osassa keskustellaan Ruotsin tämänhetkisestä tilanteesta liittyen haitallisiin aineisiin sekä niiden huomioimisesta Tukholman julkisissa hankinnoissa. Lisäksi osassa tarkastellaan Ruotsin kansallisen hankintaviraston kestävien hankintojen kriteereitä ja niiden käyttöä.
-
Osa 7. Kemikaalien vähentäminen julkisissa hankinnoissa ei ole yksinkertaista ja kemikaalivaatimusten sisällyttäminen tarjouspyyntöön saattaa olla hankkijan näkökulmasta iso haaste. 14.6.2021. Kemikaaliviisaiden hankintojen tekoon on kuitenkin konkreettista tukea saatavissa muun muassa haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa –green deal –sopimuksen kautta. Artikkelia varten on haastateltu Motivan johtavaa asiantuntijaa Salla Koivusaloa
-
Osa 8. Haitallisten aineiden huomioiminen ja hallinta on tärkeässä roolissa, kun kunnat pyrkivät kohti kiertotaloudenmukaista tulevaisuutta. Kemikaalit ja haitalliset aineet ovat monelle kunnan työntekijälle vieras aihealue ja tarvitaan koulutusta ja tietoa, jotta kunnassa pystytään tehokkaasti tunnistamaan toiminnot, joissa haitallisten aineiden huomioiminen on tärkeää. Turun ammattikorkeakoulu on tuottanut yhteistyössä Ekotuen kanssa kemikaaliverkkokoulutuksen, jonka materiaaleja voi ekotukihenkilöiden lisäksi käyttää myös muiden kunnan työntekijöiden koulutuksessa. Koulutusmateriaalissa on oma osionsa myös kemikaaliviisaille kunnan hankinnoille. Tässä artikkelissa annetaan kattavasti käytännön vinkkejä siitä, miten materiaaleja voidaan hyödyntää kunnissa. 10.9.2021
Webinaari- ja podcast-sarja toteutetaan yhteistyössä NonHazCity -hankkeen kanssa. Lisätietoa kemikaaliviisaista hankinnoista resurssitehokkaiden hankintojen tukena saat Turun ammattikorkeakoulun tuottamasta Kemikaaliviisaan hankkijan oppaasta.