Tid för genomförande 2023-2029
Naturresursinstitutet (Luke) utvecklar alternativa lösningar för livsmedelsförpackningar och jordbruksplast. Dessutom utvecklar Luke en miljöindikator för livsmedelsförpackningar som möjliggör en omfattande jämförelse av förpackningarnas miljöpåverkan.
Nyttoanvändning av biobaserade biflöden
Förpackningar ska vara miljövänliga, hållbara och funktionella under lagring, transport och distribution. Naturresursinstitutet har undersökt nya förpackningslösningar. Nya, tekniskt funktionella biobaserade förpackningsmaterial och förpackningslösningar samt deras återvinningsbarhet och biologiska nedbrytbarhet studeras nu i samarbete med andra aktörer i PlastLIFE-projektet.
Olika biomassabiflöden kan användas som förpackningsmaterial, bland annat fibrer. Vi undersöker om det valda materialet kan ersätta nuvarande plastförpackningar.
Vi kartlägger också möjligheten till industriell tillverkning av de material som enligt våra tester bäst ersätter fossilbaserad plast och som är återvinningsbara och/eller biologiskt nedbrytbara.
Utöver förpackningsmaterial utvecklar vi ett biobaserat alternativ till jordbrukets täckplaster som baserar sig bland annat på pappersindustrins och pyrolysprocessens biflöden samt producerar utbildningsmaterial i ämnet.
Vi producerar också utbildnings- och kommunikationsmaterial om hållbar användning av jordbruksplast och riskerna som plasten innebär för jordbruksmarken och miljön, samt om alternativ för att ersätta och återvinna jordbruksplast.
En pålitlig indikator för jämförelse av förpackningars miljöpåverkan
Vi utvecklar en vetenskapsbaserad miljöindikator, Packaging Sustainability SCORE, som på ett omfattande sätt belyser livsmedelsförpackningars miljöpåverkningar. Vårt mål är att skapa en standardiserad uppsättning indikatorer som kan användas för att poängsätta förpackningarnas miljöpåverkan.
Indikatorn gör det möjligt för konsumenter, återförsäljare, livsmedels- och förpackningsföretag samt myndigheter att verkligen jämföra förpackningarnas miljöprestanda och göra val som minskar miljöbelastningen.
De centrala utgångspunkterna för indikatorns utveckling är beräkningar av miljöpåverkan under hela livscykeln. Ett nytt inslag är beaktandet av förpackningens tekniska prestanda, vilket till exempel innebär hur förpackningen kan förhindra matsvinn.
Målet är att införa mer detaljerade krav och riktlinjer för beräkningen av förpackningarnas och förpackningssystemens livscykel. Detta skulle göra förpackningarnas miljöpåverkan och koldioxidavtryck under hela livscykeln mer jämförbara än för närvarande. DS Smith, HKScan, Metsä Board, Olvi, Orkla, RKW Finland Oy och Wipak deltar i utvecklingen och finansieringen av miljömätaren.
Dessutom tar vi fram en nationell uppskattning av koldioxidavtrycksbesparingarna som kan nås då fossil plast i allt högre grad ersätts med biobaserade lösningar.
Mer information om Naturresursinstitutets roll i PlastLIFE-projektet
- Specialforskare Juha-Matti Katajajuuri, Naturresursinstitutet, tel. +358 295 326 219, juha-matti.katajajuuri@luke.fi
- Eila Järvenpää, Naturresursinstitutet, eila.Jarvenpaa@luke.fi
- Pekka Saranpää, Naturresursinstitutet, pekka.saranpaa@luke.fi
- Ansa Palojärvi, Naturresursinstitutet, ansa.palojarvi@luke.fi
- Marleena Hagner, Naturresursinstitutet, marleena.hagner@luke.fi
- Musharof Khan, Naturresursinstitutet, musharof.khan@luke.fi
- Ilkka Leinonen, Naturresursinstitutet, ilkka.leinonen@luke.fi
Länkar