Tid för genomförande 2023-2029
Yrkeshögskolan LAB är en innovationshögskola för arbetslivet, som är verksam på tre campus: I Lahtis, Villmanstrand och på nätet. Yrkeshögskolan LAB deltar i PlastLIFE-projektet med olika åtgärder.
Ett av huvudtemana är att stärka samarbetet mellan lokala aktörer inom plastindustrin genom att bygga ett regionalt plastkluster i Päijänne-Tavastland och Södra Karelen. Uppdraget är att stärka plastsamarbetet i områdena och utveckla regionens kompetens inom plaståtervinning.
Vi uppmuntrar industrin att delta i projektet så att aktuell information om de tekniska och lagstiftningsmässiga faktorerna som påverkar plaståtervinning snabbt kan kommuniceras till industriella aktörer. Ett viktigt tema är att bistå intressentgrupperna i utvecklingen av värdekedjan, där
- värdet på det återvunna materialet hålls så högt som möjligt,
- plastavfall minskas, och
- miljöföroreningar förhindras.
Vi anordnar olika workshoppar och seminarier kring aktuella frågor för intressentgrupperna.
© Yrkeshögskolan LAB
Konkurrenskraft genom investeringar i utbildning
Vi producerar också studiematerial och kurser för både industrins och studerandenas behov. Syftet med undervisningen och studiematerialet är att producera kunnande och experter inom området, och på så sätt skapa bättre konkurrenskraft och framtida yrkesverksamma för en bransch i omställning.
Dessutom utvecklar vi återvinningen av plast. Yrkeshögskolan LAB har omfattande utrustning för både tillverkning och testning av plastprodukter. I projektet deltar vi i både kemisk och mekanisk återvinning av plast tillsammans med andra projektpartner.
Målet är att analysera och bearbeta plastfraktioner insamlade från minst 12 olika källor. Vi undersöker och utreder processbarheten och användbarheten av plast för både mekanisk och kemisk återvinning. Vi kommer att publicera flera vetenskapliga publikationer om resultaten av återvinningsexperimenten under projektet.
Mer information om Yrkeshögskolan LABs roll i PlastLIFE -projektet:
- Joni Surakka, Yrkeshögskolan LAB, tel. +358 50 505 3199, joni.surakka@lab.fi